Sajtómegjelenéseink

20161103-page-001

Megvan a megfelelő megoldás

TETT KFT. Előbb műszaki problémát találták, kutatás-fejlesztésiinnovációs pályázatot nyertek

„A TETT Kft. 1996-ban alakult, ebben a formában közel tíz éve végez fémipari tevékenységet Baján, a Teller Ede utcai telephelyén.  Hegesztünk-forgácsolunk, hazai és külföldi cégek megrendeléseire gyártunk gépeket, gépalkatrészeket, fémipari termékeket. Az általunk gyártott alkatrészek egy része gömb- és lemezgrafitos szürkeöntvény.  Az öntvény alkatrészeket „csak” forgácsoljuk. Ezen termékkörben akadtunk rá egy olyan műszaki problémára, amelynek megoldására elkészült a Széchenyi 2020 keretében megnyert kutatás-fejlesztési innovációs pályázatunk”, írja Végh Tamás ügyvezető, amikor a sikeres pályázatról kérdezzük.

A jelzett műszaki sajátosság megoldása kezdetektől fogva komoly fejtörést okoz a forgácsoló szakembereknek. Öntvény alkatrészeknél az öntés folyamán termikus feszültségek maradnak a munkadarabban. Ezek a forgácsolási eljárás alatt felszínre kerülnek és esetenként jelentős geometriai alakváltozást okoznak. A nagy gond az, hogy nem irányítható a folyamat, azaz forgácsolás után annyira elvetemedik a darab, hogy egy szigorúbb alak- és/vagy mérettűrés esetén akár selejtezni kell. Ez öntött darabok esetén nagy probléma a jelentős átfutási idők és anyagköltségek miatt. A gépgyártás széles szegmensét érintő téma, mivel a prémium gépipari termékeket jellemzően öntvény alkatrészekből szerelik össze – derül kiVégh Tamás tájékoztatásából.

– A problémát a szakemberek sajátos módszerekkel oldották meg.  Előforgácsolták (nagyolták) a darabot és hagyták „pihenni”. A pihentetés akár évekig eltartó folyamat lehetett. Ez idő alatt a darab a benne lévő feszültségek egy részét „elengedte”, lehetővé téve a további forgácsolást. Az idősebbek ezt öregbítésnek nevezték. De a pihentetés mellett más praktikákat is be kellett vetni. Többek között olyan forgácsolási eljárásokat alkalmaztak, melyek segítségével csak nagy időráfordítással lehetett elérni a lehető legkisebb mértékű vetemedést. A forgácsolási idők növelése viszont magas gépi és emberi költségeket is jelent.

A problémakörnek még egy fontos tényezője van: a viszonylag gyors eredmény eléréséhez hőkezelési eljárást kell alkalmazni. Ez nagy energiaigényű, környezet szennyező, speciális hőkezelő kamra méreteket igényel. Mivel óriási az energia igénye, nagyon drága. Ezzel együtt még mindig napokig eltartó eljárást kellett alkalmazni a belső feszültségek csökkentése érdekében.

– Az előzőekben leírtakból jól látszik, hogy az öntvény alkatrészek forgácsolása esetenként komoly szakmai felkészülést igényel, miközben nagyon komoly költségeket emészt fel. Mivel cégünk árbevételének jelentős része öntvény alkatrészek forgácsolásából származik, számunkra ez egy prioritást élvező témakör.

– Ami a pályázatot illeti, a forgácsolással eltöltött évek alatt kerestük a megoldást az évtizedek óta meglévő problémára. Találtunk egy olyan eljárást, ami véleményünk szerint képes megoldani az említett nehézségeket, azt azonban nem tudjuk, mi a tudományos magyarázata a jelenségnek. Az eljárás gyors, olcsó és alacsony energiaigényű, tehát minden igényünket kielégíti. Mivel ezen eljárás nincs tudományosan alátámasztva, abban sem lehetünk biztosak, hogy megfelelő módon használjuk, illetve teljes mértékben ki tudjuk használni a benne rejlő lehetőségeket.

– Az általunk megnyert Kutatás Fejlesztési Innovációs pályázat megvalósítása erről szól. A projekt célja egy olyan feszültségmentesítő kezelőhely létrehozása, amely lehetőséget teremt a forgácsoló szakemberek számára olyan technológiák alkalmazására, amelyek ma a belső feszültségek miatt nem alkalmazhatóak. Ilyen berendezés ma a nemzetközi piacokon sem elérhető.  Összeállítottunk egy tudományos fokozatokkal rendelkező, K+F+I területen is nagy tapasztalattal bíró csapatot. A külsős szakemberek integrálását vállalta az Akusztika Kft., mely alvállalkozóként segíti a projekt sikerességét. – Az elnyert pályázat megvalósítási szakasza, a projekt szervezeti rendszerének felállításával, a vállalat szervezeti rendszeréhez való igazításával és a pontosan megtervezett projektfeladatok meghatározásával október 1-én megkezdődött. A projekt zárását 2018 októberére tervezzük.

– A kezdés kevésbé szakmai, de elengedhetetlen szakaszát követően, kezdjük meg a szakmai és kutatási munkát.  Ennek lényeges elemeiről rendszeresen beszámolunk a bajaiaknak. Projektgazdaként nagy reménnyel tölt el, hogy a munkánkhoz sikerült cégen belül és kívül is egy lelkes, motivált, elszánt csapatot összehoznunk. Különös tekintettel arra, hogy mindezt Baján tudjuk megvalósítani.

OTS Üzleti Sajtószolgálat-1

www.ots.mti.hu 2018.12.12.

http://ots.mti.hu/hirek/140254/sikeres_k+f_fejlesztesi_projektet_zart_le_a_tett_mernokiroda_kft_ontott_alkatreszek_belso_feszultsegenek_csokkentesere_vonatkozoan
sajto_baja

www.baja.hu 2018.11.30.

https://www.baja.hu/index.php/aktualis-hirek/item/8644-sikeres-k-f-fejlesztesi-projektet-zart-le-a-t-e-t-t-mernokiroda-kft